Parthenaise

Historie:

   Původním domovem plemene parthenaise je oblast středozápadní Francie a největšího rozvoje se plemeni dostává na severozápadě Francie. V roce 1892 bylo toto plemeno s 1,1 miliony kusů třetím nejpočetnějším ve Francii a v roce 1893 byla založena plemenná kniha. Na konci 19. a v první polovině 20. století se jednalo o plemeno s tzv. trojstrannou užitkovostí: mléko - maso - tah. Toto plemeno se vyznačovalo nejenom velkou silou v tahu, ale také velmi kvalitním mlékem s vysokým obsahem mléčného tuku. V současnosti je toto plemeno chováno výhradně pro produkci kvalitního hovězího masa. V letech 1940-1970 došlo u plemene parthenaise k výraznému poklesu početních stavů. Hlavními důvody bylo: křížení s ostatními masnými plemeny, rozšiřování specializovaných dojených plemen a zavádění mechanizace. V roce 1965 klesl počet chovatelů registrovaných v plemenné knize na pouhých 12. V letech 1970-1980 došlo k historické změně - šlechtění plemene parthenaise se začalo ubírat novým směrem. V roce 1971 byl vypracován nový šlechtitelský program a byla zahájena systematická selekce býků s výborným utvářením zevnějšku pro využití v inseminaci.

      Kromě Francie je plemeno parthenaise chováno v Belgii, Nizozemí, Švýcarsku, Velké Británii, Irsku, v Mexiku, USA, Kanadě, na ostrově Guadeloupe, v Austrálii a na Novém Zélandu.

Zdroj: ČSCHMS

MASO:

  • Parthenaise má velice chutné maso, které je světle červené barvy, velmi šťavnaté a s nízkou hladinu cholesterolu - údajně nižším než kuřecí maso,

  • maso má velmi malé množství tuku - v jatečně upraveném těle je pouze 8% tuku,

  • maso zvířat plemene parthenaise je ve Francii oceňováno oficiálně uznávanou značkou kvality "Red leibl d partené" a je označením nejvyšší kvality,

  • toto vysoce kvalitní maso se dá ve Francii koupit jen u specializovaných řezníků a ochutnat ve špičkových restauracích.

 

 

rok 1988:

 

Současnost: